Sunday, June 26, 2011

Από το Κατάρ στους καταραμένους

Στα σχέδιά του για την «αξιοποίηση» του Ελ­ληνικού ο Χοθέ Αθεμπίγιο δεν φρόντισε να βολέψει και καμιά δεκαριά χιλιάδες...
λαθρομετανάστες που περιφέρονται εδώ κι εκεί στο κέντρο της Αθήνας και η κυβέρ­νηση ψάχνει «χαλί» για να τους κρύψει από κάτω... Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι φωστήρες σκέφτηκαν να σωριάσουν πάνω σ’ αυτό το χαλί, το ακριβό­τερο στο λεκανοπέδιο, το πρό­βλημα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Στην προκειμένη βέβαια περίπτωση, το πρόβλημα δεν έχει απλώς να κάνει με αν­θρώπους. Είναι οι ίδιοι οι άν­θρωποι. Άνθρωποι κατατρεγ­μένοι, φοβισμένοι, άνεργοι, απελπισμένοι, από την άλλη άκρη του κόσμου...

Για την ελληνική κυβέρνηση οι λαθρομετανά­στες είναι σκουπίδια τα οποία θα πρέπει να βρε­θεί τρόπος κάπου να κρυφτούν. Κάπως έτσι έπε­σε η ιδέα για την αποθήκευσή τους στον άπλετο χώρο του Ελληνικού, έστω κι αν αυτός ο χώρος διαφημίζεται ως το φιλέτο του ελλη­νικού real estate. Η σκέψη των... ιθυ­νόντων ήταν απλή: Μέχρι να έρθουν οι εμίρηδες, ας αποθηκεύσουμε τους κα­κομοίρηδες...

Έτσι, λοιπόν, άρχισαν οι κυβερνητικοί σχεδι­ασμοί για τη δημιουργία δύο στρατοπέδων συ­γκέντρωσης λαθρομεταναστών («κέντρα κράτη­σης και πρώτης υποδοχής» τα χαρακτηρίζουν) στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και την αμερικανική βάση.

Από την κυβέρνηση, για όλο αυτό το ζήτη­μα, υπήρξε μια δήλωση, σύμφωνα με την οποία «επειδή στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει η προοπτική και ο σχεδιασμός για την ανα­βάθμιση συνολικά της περιοχής με τα νέα αναπτυξιακά έργα που θα γί­νουν, όποια από τα κτήρια που φιλο­ξενούν λαθρομετανάστες χρειαστεί θα μεταστεγαστούν σε άλλες Υπη­ρεσίες της Αττικής». Με άλλα λόγια, ας στοιβάξουμε προσωρινά τα σκουπίδια (λαθρομετανάστες) εκεί και, όταν με το καλό έρθουν οι Καταριανοί, τους πετάμε παραδίπλα!

Οι φωστήρες με αυτές τις φαεινές ιδέες, ωστόσο, στη φούρια τους να πετάξουν το πρόβλημα (στην ουσία τούς ανθρώπους, διότι, ας μην το ξεχνάμε, οι λαθρομετανάστες είναι άνθρωποι, όσο κι αν κάποιοι διαφωνούν), δεν πήραν υπόψη τους μια σοβαρή παράμετρο: Το Ελληνικό, εκτός από το πλάνο με­τατροπής του σε μεσογειακό... εμιράτο, συνορεύει με την ακρι­βότερη περιοχή του λεκανοπεδίου. Υπ’ αυτήν την έννοια, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αρκετή επιρροή για να αποτρέψουν την κατασκευή στη γειτονιά τους ενός ιδιόμορφου στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Για φανταστείτε την εικόνα Πακιστανών, Αφ­γανών, Ιρακινών και άλλων «κολασμένων» να σουλατσάρουν γύρω από τον... Αστέρα Βουλι­αγμένης! Δεν λέει...

Κάποιοι, βέβαια, πίσω από αυτές τις ιδέες βλέπουν υποχθόνια σχέδια. Δηλαδή, με τη με­τατροπή της περιοχής σε... Κεραμεικό, να πέ­σουν οι τιμές των ακινήτων, ώστε να αγοράσουν φτηνά οι ξένοι.

Εμείς, από την πλευρά μας, έχοντας γνώση της ανικανότητας της κυβέρνησης, αλλά και της διάλυσης του κράτους, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες για τέτοιου είδους επι­τελικούς σχεδιασμούς. Και ψάχνοντας για μια εξήγηση, καταλήγουμε στο τετριμμένο: Η βλα­κεία είναι ανίκητη.

No comments:

Post a Comment